Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник. По какво шпакловката се различава от мазилката? За хора, далеч от ремонт, думите мазилка и шпакловка имат приблизително същото значение. И двете смеси имат сходен външен вид, и двата се прилагат за стени, тавани и повърхности.

И само след като започне ремонт, понякога сам, човек трябва да се задълбочи в изучаването на композициите и назначенията.

Телефон: 0878 30 23 06

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник

По какво шпакловката се различава от мазилката?
За да разберете, трябва да разберете терминологията.
Мазилка (от италианската дума stuccatura , от мазилка – гипс, вар, алабастър) – нанасяне върху стени и други повърхности на хоросан на основата, като правило, гипс или цимент.

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник
Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник

Основната задача на гипсовата смес е да премахне абсолютно всякакви неравности, да скрие повърхностни дефекти и да я подготви за по-нататъшно довършване. В този случай слоят мазилка може да достигне до десет сантиметра със силни неравности или разлики в нивата.

Майстор за окачени тавани и скрито осветление в Перник

Основните компоненти на гипсовата смес са: пълнител, свързващо вещество, добавки и разтворител. Свързващите вещества са: портландцимент, шлакови смеси, вар или гипс.


По вид мазилка може да се класифицира на:
Изравняване . Често срещана смес на основата на цимент или гипс за създаване на идеално равна повърхност, която в бъдеще ще бъде шпакловка или, заобикаляйки този етап, боядисана или залепена с тапет.


Специални . Специални формулировки на мазилки с добавка на сулфити, азбест, минерална или каолинова вата, които придават на повърхността огнеупорни, топлоизолационни или звукоизолационни свойства.


Майстор за финна шпакловка и шкурене в Перник


Декоративни . Основната задача на този вид мазилка е да създаде декоративна повърхност и оригинална текстура за украса на интериор или екстериор.
В допълнение към ръчното нанасяне, измазването може да се извършва и машинно (механизирано измазване).


Шпакловка (от немски Spachtel – шпатула) – нанасяне на специален състав върху повърхността, за да се премахнат незначителните недостатъци и да се подготви за довършване.

Тоест, коригирането на незначителни дефекти и довеждането на основата до идеално гладко състояние за последващо нанасяне на декоративен слой. Шпакловките се отличават по състав и предназначение.


Добър майстор и бригада за шпакловка и гипсокартон в Перник

Какви видове шпакловки са:
Стартови или основни. Те се различават по частици с голяма фракция. Отличната адхезия ви позволява да нанесете такава шпакловка върху повърхността без предварително мазилка, ако основата няма силни разлики в нивото (до 15 мм).

Удобно е да нанесете състава с шпатула – малка шпатула; подходящ в 2 слоя. След втвърдяване повърхността ще бъде гладка, леко грапава поради големия размер на зърната на разтвора. Основната цел на стартерната шпакловка е да премахне дълбоките неравности по повърхността.


Шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник


Завършване. Те приличат на пастообразна фино разпръсната маса. Нанася се върху основната шпакловка или върху вече равна повърхност, като гипсокартон след предварително грундиране.

Съставът на довършителната смес е финозърнест, поради което повърхността след смилането е идеално гладка, готова за по-нататъшно довършване.

По-добре е да нанесете покритието също на 2 слоя, като се има предвид, че в крайна сметка общата дебелина не трябва да надвишава 3-4 мм.

Цена за шпакловка гипсокартон и боядисване в Перник на кв.м.


Универсален. Продукт две в едно. Те могат да се използват както като основа, така и като завършек. Има смисъл да се използва тази смес, ако основата вече е доста равномерна, тъй като при големи разлики универсалната замазка може да не се покаже по най-добрия начин, след като не се е справила с изравняването.

Също така е важно да се вземе предвид факта, че универсалната смес изсъхва много бързо, по-бързо от стартовата или довършителната, така че работата трябва да се извършва бързо и точно. Съществен недостатък на универсалната шпакловка е, че тя е по-скъпа от стартирането или довършването.

Добър майстор за шпакловка и окачени тавани в Перник


Класификацията на шпакловките по предназначение ще бъде много условна, тъй като тапетите вече могат да бъдат залепени към основния състав, например, или може да се нанесе декоративна мазилка, а завършващата шпакловка може да бъде единствената с идеална повърхност, създадена от предишния груб слой мазилка.


Друга класификация на шпакловъчните смеси е разделянето според основния свързващ компонент.

Майстор за шпакловка с мрежа в Перник


Цимент .Най-достъпната опция. Пълнителите на циментова основа са подходящи за работа на открито или във влажни закрити помещения. Те гарантират устойчивостта на покритието срещу резки температурни промени и външна агресивна среда.

Те замръзват дълго време, така че са удобни за използване за начинаещи, ако изведнъж се наложи да премахнете дефектите на шпакловката. По отношение на якостните характеристики, циментовите мазилки нямат равни; повърхността може да се деформира само чрез удряне с чук.

Майстор за шпакловка и гипсокартон,орнаменти на таван в Перник

Когато се използва изходно съединение, този вид шпакловка може да изравнява неравностите до 15 мм. Въпреки това, циментовите състави са по-малко пластични и основният им недостатък е, че те губят обема си при изсъхване и като правило се изисква втори слой за нанасяне.

Също така, доста зърнеста структура няма да ви даде идеално гладка повърхност, която е необходима, например, за боядисване на стени.