Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански

Каква е разликата между мазилката и шпакловката в Сандански?

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански. Имате нужда от добри доказани майстори за шпакловка, гипсокартон, боядисване за окачени тавани и т.н. в Сандански, шпакловка в Петрич. Обадете ни се на:

Телефон: 087 830 2306


Мазилката и шпакловката са две основни строителни смеси за декорация на стени. Каква е разликата им – нека разберем.


По отношение на състава си тези две строителни смеси не се различават много, основната разлика се крие във фракцията или размера на частиците на материала.

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански
Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански

Шпакловката има по-фина фракция, което означава, че стената, подравнена с шпакловка, ще бъде по-гладка и по-подходяща, например, за боядисване.

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански


Каква е разликата между шпакловка и мазилка?
И все пак, мазилката и шпакловката са два различни материала, въпреки че те си приличат по предназначение, но тук, както и другаде, има тънкости.


За да разберем по-точно разликата, нека разгледаме състава на смесите и техния обхват.


Мазилката е изравнителен материал за външни и вътрешни стени и тавани. Освен това нанасящият слой може да бъде много голям до 4 см на слой мазилка.

Силата, която е необходима за изравняване с дебел слой, се постига именно поради грубата фракция на минералния пълнител. Тук можем да подравним извити стени, дупки.

Добър майстор и бригада за шпакловка и гипсокартон в Сандански


Шпакловката е материал, предназначен за довършителни работи или тънкослойно изравняване. Вече има номера от различен ред. Максималният слой за повечето смеси от този тип е 3-5 мм.

Тук работата ще бъде по-„фина“: запечатване на шевове от гипсокартон, малки пукнатини и малки дефекти, покриващи мазилката, за да се постигне пълна гладкост на стената за боядисване.


Получаваме: колкото по-малка е фракцията на сместа, толкова по-високо качество на обработената повърхност ще получим в резултат.

Майстор за финна шпакловка и шкурене в Сандански

мазилка на стени с циментова замазка
Разликата в състава на мазилката и шпакловката
Помислете за състава на материалите. Нека направим резерва веднага, че същността на материалите е една и съща: елементите се използват еднакво, цялата същност е във фракцията.

Дефекти на шпакловка на шпакловка
• Цимент – най-популярният вариант – съставът включва цимент, пясък и полимерни добавки, които са необходими за получаване на пластичност и други полезни свойства на разтвора: висока якост, адхезия, устойчивост на влага.

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански

Често PVA строителното лепило се добавя към готовия гипсов състав при смесване. За разлика от мазилката, циментовата шпакловка ще има значително по-малък размер на пълнителя.

Смеси от този тип могат да се използват както на закрито, така и на открито. Циментовите мазилки и шпакловки имат добра устойчивост на влага.

Майстор за окачени тавани и скрито осветление в Сандански


• Гипс – тази опция се основава на гипс на прах и добавки на стабилизатори и модификатори. Поради това гипсът, неудобен за работа, ще стане пластмасов, по-жилав и издръжлив. Гипсът в гипсовите смеси ще бъде по-голям.

Гипсовите мазилки и шпакловки не трябва да се използват в бани и кухни, те не са устойчиви на влага.


Що се отнася до шпакловките, производителите предлагат още няколко опции за смесване:


• Полимер (акрил и латекс) – на основата на акрилна смола или латекс, както и креда и вода. С този материал можете да получите идеално гладка повърхност. Такива шпакловки се продават готови: хомогенна пластмасова маса.

Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански

Купена и приложена – много удобна.


• Масло и маслено лепило – в състава на такива шпакловки ленено масло, пълнители и пластификатори. Също така е завършен материал, който не изисква смесване с вода.

Във версията на лепилото се добавя и лепило. Много е желателно довършителните материали да са и на маслена основа: например маслена боя.

фасадна мазилка


Мазилка или шпакловка какво да изберем в Сандански?


Сега стана ясно, че тези материали трябва да се прилагат в съответствие с изискванията за довършване в определена стая:
• ако е необходимо да се изравнят развалините, големи дупки в стените и таваните, тогава вземаме мазилка


• ако е необходимо да се затворят малки дефекти или да се подготви повърхността за довършителни работи, тогава ние шпакловаме.

Или, грубо казано: там, където трябва да нанесете слой повече от 1 см – ние използваме мазилка, ако е по-малко – шпакловка.


По принцип тези смеси обикновено се използват в комплекс: грубо изравняване се извършва с гипс, и изравняване „до нула“ – с шпакловка. Шпакловка гипсокартон и боядисване в Сандански.